CINE ESTE CONSULTANTUL DE LACTATIE IBCLC
Consultantul in Lactatie IBCLC este persoana specializata in prevenirea si rezolvarea problemelor legate de alaptare, care recunoaste valoarea alaptarii si isi concentreaza toate eforturile pentru a gasi cea mai buna solutie in vederea continuarii alaptarii.
Consultantul in Alaptare IBCLC poate profesa numai daca fost acreditat de catre o comisie internationala formata din experti in alaptare (IBLCE – International Board Lactation Consultant Examiners), pe baza unei pregatiri teoretice temeinice de peste 95 de ore, a unei experiente practice de peste 1.000 de ore si a unor examene la nivel internaţional ce cuprind verificarea cunostintelor (in domeniul anatomiei, fiziologiei lactatiei si a suptului, dezvoltarea si nutritia copilului, patologie, sociologie, psihologie si consiliere, terminologie medicala, etica, legislatie, echipamente si tehnica de alaptare, educatie sanitara).
Persoana acreditata se numeste CONSULTANT DE LACTATIE CERTIFICAT DE BORDUL INTERNATIONAL (IBCLC – International Board Certified Lactation Consultant) si poseda cunostintele si calificarea pentru a asigura o asistenta de calitate in alimentatia naturala.
Titlul IBCLC este singurul recunoscut in lumea intreaga in ceea ce priveste ajutorul de calitate oferit mamelor care alapteaza.
Certificatul acreditarii este valabil 5 ani. Dupa aceasta perioada, trebuie facuta o recertificare, posibila fie prin reexaminare, fie prin dovada educatiei continue in domeniul alaptarii si al lactatiei umane (75 de credite de lactatie CERPs). Dupa 10 ani, recertificarea se face prin reexaminare.
Aici puteti verifica daca un Consultant in Alaptare are certificarea IBCLC.
IBCLC este standardul de aur de acreditare a consultantului de lactatie, singura acreditare recunoscuta in lumea intreaga de asociatiile profesionale.
cunostintele si calificarea speciala IBCLC.
- Sa posede cunostintele si metoda de a efectua consultatie si educatie competenta si cuprinzatoare in cazul situatiilor de rutina si speciale de lactatie, de la preconceptie pana la 12 luni postnatal.
- Sa integreze cunostintele din domeniul urmatoarelor discipline in ingrijirea familiilor care alapteaza: anatomie materna si infantila; fiziologie si endocrinologie; nutritie si biochimie; imunologie si boli infectioase; patologie; farmacologie si toxicologie; psihologie, sociologie si antropologie; parametrii de crestere si dezvoltare; interpretarea cercetarii; etica si legislatie; echipament si tehnologie pentru alaptat; sanatate publica
- Sa utilizeze cunostiinte de consiliere, personalitate, teorie de grup si de familie in cursul interventiilor pentru sustinerea alaptarii.
- Sa integreze aspectele culturale, psihosociale, nutritionale si farmacologice ale alaptarii in practica de consultanta in lactatie.
- Sa utilizeze metode de comunicatie corespunzatoare in interactiunea cu clientii si personalul medical.
- Sa mentina o relatie colaborativa si de sustinere cu clientii, subliniind individualizarea ingrijirii familiei, autonomia clientului, luarea de decizii in cunostiinta de cauza, si ingrijirea medicala optima.
- Sa actioneze ca un sustinator al alaptarii in comunitate, loc de munca si printre personalul medical.
- Sa utilizeze principiile educatiei adulte in experienta educationala a clientilor, personalul medical si comunitate.
- Sa interpreteze rezultatele cercetarilor recente pentru a determina probabilitatea aplicarii lor in practica.
- Ca si un membru al echipei medicale, sa realizeze planuri de urmarire a evolutiei cazurilor si sa faca raportari corespunzatoare celorlalte cadre medicale si sustinatorilor comunitari ai alaptarii.
- Sa pastreze foi de observatii cuprinzatoare ale clientilor.
- Sa urmeze un cod etic profesional, legi si coduri locale si sa mentina standarde corespunzatoare de igiena.
- Sa observe directivele pentru cadrele medicale stipulate de Codul International de Marketing pentru Substituentele de Lapte Matern al OMS-lui.
- Sa mentina si intensifice cunostintele si abilitatile prin educatie continua corespunzatoare.
- Consultantii de lactatie sunt angajati in spitale, cabinete medicale, centre de consultanta pentru lactatie si organizatii care sprijina alaptarea, grupuri de sprijin pentru mame.