Magia Maternitatii: Din Burtica, La Pieptul Mamei

Impreuna,  #SalvamVietiDeBEBE  si  #DonamSanatateViitorului

Referitor la sanatate, STARTUL in viata este extrem de important si efectele sunt pentru toata viata, asa cum demonstreaza mai multe studii realizate de institutii recunoscute.

Prin Proiectul MAgia MAternitatii, vom schimba aceste statistici din Romania, prin implementarea practicilor sanatoase legate de maternitate, recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Implementarea acestui Program va contribui la salvarea a peste 300 vieti de copii intre 0 si 1 an, in fiecare an, in Romania, conform cercetarilor referitoare la impactul acestor practici si avand in vedere rata mortalitatii infantile (0-1 an) din tara noastra (Delayed breastfeeding initiation increases risk of neonatal mortality, Pediatrics, 2006).
E simplu sa contribui si tu!

Noi vom redirectiona 10% din costul Pachetului MAgia MAternitatii achizitionat de tine pentru implementarea Progamului MAgia MAternității in spitale.

De asemenea, poti completa acest formular pentru directionarea impozitului pe venit catre Asociatia ProMAMA – cea care se deplaseaza in maternitati sa faca training pentru cadrele medicale privind aceste protocoale.

Daca nu alegi tu cauza pe care doresti sa o sprijini prin impozitul pe venit, va alege statul pentru tine… asa ca mai bine te mobilizezi cateva minute sa completezi acest formular cu datele tale si sa il trimiti prin posta/ curier la adresa Str Al. Serbanescu 58, sect. 1, Bucuresti, sau la Administratia Financiara de care apartii! 

SORANA MURESAN , SPECIALIST ORA MAGICA A NOU-NASCUTULUI,
DESPRE BENEFICIILE ACESTEI PRACTICI:

Pentru ca doar IMPREUNA si cu bunavointa putem oferi sanatate si fericire noilor generatii, vom actiona in 3 directii majore:

  1. Informarea viitorilor parinti (prin cursuri si evenimente pre si postnatale, materiale informative si consultanta in alaptare). Click aici pentru detalii.

  2. Pregatirea cadrelor medicale, prin intermediul conferintelor, cursurilor si altor evenimente sau materiale,

  3. Lobby pe langa Ministerul Sanatatii pentru revizuirea protocoalelor spitalicesti din domeniul perinatal.

Pana in prezent, Asociatia ProMAMA a avut astfel de actiuni pentru recunoasterea meseriei de Consultant in Alaptare certificat international si pentru implementarea programului Ora Magica a Nou-Nascutului. 

In 2012, Asociatia ProMAMA, impreuna cu cercetatorii de la Institutul Healthy Children din SUA (care deruleaza cercetari privind sanatatea copiilor si practici recomandate in acest sens) au avut o intrevedere cu reprezentanti din Ministerul Sanatatii pentru implementarea in Romania a programului Ora Magica (Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere). In urma intalnirii, specialistii de la Institutul Healthy Children au transmis o scrisoare oficiala Ministerului Sanatatii privind implementarea Programului Ora Magica, iar Asociatia ProMAMA a depus un dosar cu privire la procedura Ora Magica si cercetarile referitoare la aceasta. Un alt dosar depus este cel privind specialistul in alaptare, care in alte tari este o veriga din lantul care sustine cuplul mama-bebelus. Solicitarea a fost pentru recunoasterea profesiei de Consultant in Alaptare Certificat si introducerea in echipa medicala ce are in grija mama si bebelusul. 

In mai 2019, ProMAMA a participat la dezbaterea privind Proiectul de lege pentru natalitate si sanatatea copiilor din Romania – pentru maternitati „Prieten al Copilului” / Baby Friendly.

Rulează videoul

Sarcina, nasterea, primele ore de viata si alaptarea sunt strans legate intre ele si au efecte majore asupra sanatatii si starii de bine atat a bebelusului, cat si a mamei.

Sorana MURESAN, Presedinte Asociatia ProMAMA, Educator Prenatal Lamaze, IBCLC:

  „In Romania, situatia nu este deloc roz in ceea ce priveste procedurile legate de nasterea si ingrijirea bebelusului. Nu sunt respectate recomandarile OMS sau cele ale spitalului Baby Friendly. Multe mame au experiente traumatizante la nastere, nou-nascutii nu beneficiaza de un start sanatos, iar acest lucru nu este normal! In mod evident, este cazul sa schimbam ceva in tara noastra!

Multi ne plangem de lucruri de genul acesta, dar destul de putini chiar facem ceva pentru schimbare… 

 

Asociatia ProMAMA Romania este o organizatie dedicata promovarii sanatatii si bunastarii mamelor si copiilor. In acest scop, derulam programe educationale pentru a informa si sprijini femeile insarcinate, mamele si familiile in cresterea copiilor.

Programul national “MAgia MAternitatii: din burtica, la pieptul mamei”, creat de Asociatia ProMAMA, are ca scop promovarea, informarea corecta si implementarea practicilor sanatoase privind:

Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Doctor in Medicina, experienta de peste 30 ani in Neonatologie, primul Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC) din Romania si profesor-formator pentru 8 generatii de viitori consultanti in alaptare, speaker la conferinte internationale:

„Am citit aceste lucruri in numeroase studii, le-am auzit de la cercetatori care se ocupa exact cu astfel de studii, de la foruri de medici si specialisti in alaptare, dar am si vazut, in peste 30 de ani de practica medicala: este extrem de important pentru sanatatea copilului, respectiv a viitoarei persoane adulte, modul in care acesta se naste, ce se intampla in primele ore de viata, apoi in zilele de dupa nastere si daca bebelusul este sau nu alaptat si purtat. Astfel, invit toti specialistii, toate institutiile sau persoanele care isi doresc viitoare generatii sanatoase sa se alature acestor practici sanatoase!”

Pana in prezent, specialistii ProMAMA - Sorana MURESAN si Andreea MANEA - au fost in 7 maternitati din Romania in care au IMPLEMENTAT PROGRAMUL MAGIA MATERNITATII
  • NOIEMBRIE 2023: Maternitatea de stat din MEDIAS. 
  • NOIEMBRIE 2023: Maternitatea de stat din CAMPINA. 
  • NOIEMBRIE 2023: Maternitatea BUCUR din capitala (initierea implementarii programului)
  • NOIEMBRIE 2022: Maternitatea de stat din ALBA-IULIA. Detalii aici.
  • MARTIE 2021: Maternitatea SANCONFIND din Poiana Campina. Detalii aici.
  • FEBRUARIE 2020: Maternitatea de stat din RESITA. Detalii aici.
  • IUNIE 2019: Maternitatea Regina Maria din Cluj. Detalii aici.
CINE SI CUM POATE SUSTINE PROGRAMUL "MAGIA MATERNITATII:
DIN BURTICA, LA PIEPTUL MAMEI"?
CARE SUNT IMPRESIILE CADRELOR MEDICALE SI ALE PARINTILOR DUPA IMPLEMENTAREA PROGRAMULUI MAGIA MATERNITATII: