EXAMENUL IBLCE

CRITERII DE ELIGIBILITATE LA EXAMEN. 

Pentru ca o persoana sa fie eligibila ca si candidat la examenul IBCLE, aceasta trebuie sa:

– fie un cadru medical calificat SAU sa aiba o educatie sanitara minima (8 semestre de educatie sanitara din 6 domenii specifice)

si

– absolve in ultimii 5 ani un curs (acreditat de ILEAC – International Lactation Education Accreditation Council) de minimum 45 de ore de educatie in lactatie in engleza sau minimum 90 de ore de curs in alta limba. Detalii pe www.iblce.org.

si

– aiba experienta practica in domeniul lactatiei (BC-breastfeeding clinical hours) de minim 1.000 de ore. Practica trebuie sa fie facuta fie sub supravegherea unui medic sau a unui consultant IBCLC. Asociatia ProMAMA ofera posibilitatea de a desfasuta practica in cadrul clinicii de alaptare, sub supravegherea unui IBCLC. Pentru detalii trimiteti un email la adresa contact@promama.ro.

Calea I pentru eligibilitate (singura practicata in Romania):

– personalul medical care lucreaza in sanatatea materno-infantila si este licentiat sau calificat de a lucra clinic in una din profesiile medicale;

– consilieri acreditati sa acorde consiliere mamelor si lucreaza sau sunt voluntari intr-o organizatie care supervizeaza practica lor clinica (ex. Le Leche Liga, Asociatia Australiana de Alaptare), care sunt liderii grupurilor de sprijin mama. Pe langa cursul obligatoriu de 45 de ore in engleza sau 90 in romaneste, ei trebuie sa urmeze cate un curs acreditat din fiecare disciplina in: anatomie si fiziologie; sociologie; consiliere si comunicatie; dezvoltarea copilului; nutritie; terminologie medicala.

Calea II pentru eligibilitate (indisponibila in Romania):

– persoane care au absolvit un Program Academic Specific de Lactatie (institutii din SUA).

Calea III pentru eligibilitate (indisponibila in Romania):

– program Pre-aprobat – inclusiv minimum 500 de ore directe de supervizare clinica.

Orele de consiliere in lactatie (BC – Breastfeeding Counseling hours).

– Orele BC sunt orele petrecute ajutand mama sa alapteze, consultanta personala, fata in fata (sa fie cel putin 50% pana la 100% din orele BC) sau prin telefon / e-mail (pana la 25% din orele BC), sau in grup ( clase de educatie in alaptare, clase antenatale de parinti – pana la 25% din orele BC).

– Orele BC sunt valabile numai daca persoana este calificata pentru munca pe care o desfasoara in timpul consultantei mamelor si daca consultanta se desfasoara sub supravegherea unui medic pediatru/ de familie sau a unui consultant IBCLC.

– Orele BC pentru un singur serviciu, se calculeaza din orele totale de lucru pe saptamana (in procente: ore BC/sapt / total ore lucrate/sapt X 100) multiplicate cu nr total de ore lucrate pe anii pe care se calculeaza, defalcat procentul de consiliere personala, prin telefon, mail sau consultanta de grup.

DETALII DESPRE EXAMEN:

Incepand din 2011, cand Asociatia ProMAMA a adus aceasta frumoasa profesie in tara noastra, examenul international se organizeaza in fiecare an si in Romania.

In prezent, examenul organizat de IBLCE se desfasoara de 2 ori pe an: in Aprilie si in Octombrie. In Romania, examenul se da on-linein limba engleza (pana acum nu s-a tradus in romaneste), in centre Pearson Vue. In Romania, astfel de centre sunt la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi si Constanta. Raspunsurile la intrebarile de la examen sunt trimise on-line pentru corectare de catre psihometricianul IBLCE, dupa ce validitatea fiecarei intrebari e verificata de Comitetul de revizuire al examenului.

Examenul IBLCE consta in 175 de intrebari grila, cu grad de dificultate postuniversitara (74 de intrebari cognitive + 101 de fotografii).

Examenul cuprinde intrebari din disciplinele:

EXAMENUL CUPRINDE INTREBARI DIN DISCIPLINELE:
EXAMENUL CUPRINDE INTREBARI DIN PERIOADELE CRONOLOGICE:

IBLCE (International Board of Certified Lactation Consultant Examiner) este o coorporatie nonprofit care creeaza si administreaza programul de acreditare pentru consultantii de lactatie. Este acreditata de Comisia Nationala a SUA pentru agentiile certificante. Comitetul organizatiei este ales dintre experti in alaptare din toata lumea: spitale, practica comunitara, educatori de lactatie (traineri), grupuri de sprijin al mamelor, cadre care pregatesc medici sau cadre medicale sau cadre cu teza de doctorat in domeniul lactatiei. Organizeaza si administreaza examenul international pentru consultantii de lactatie (www.iblce.org). Reprezentanta pentru Europa este condusa de d-na Ilse BICHLER, iar coordonatorul IBLCE in Romania este As. Dorina Coroi, IBCLC.

In prezent sunt 28.105 IBCLCs, din 102 tari.

ILCA (International Lactation Consultants Association) este organizatia profesionala, neguvernamentala a consultantilor de lactatie din intreaga lume. Promoveaza dezvoltarea profesionala si recunoasterea consultantilor in lactatie. Are peste 4.000 de membrii si functioneaza in 51 de tari din toata lumea.
Statutul de membru se poate obtine de toti cei care au grija de mama si copil, indiferent de nationalitate, religie sau rasa (consultanti in lactatie, asistente, medici, educatori pentru nastere, moase, nutritionisti, cadre medicale din maternitati, cadre din invatamantul pentru medici si asistente, din cercetare).
ILCA are statut de corespondent cu UNICEF si relatii oficiale cu OMS. Publica revista profesionala “Journal of Human Lactation” si un buletin informativ in format electronic pentru membrii asociatiei, intitulat “Globe” (informeaza despre activitatea asociatiei). Are si un departament de publicatie carti (www.ilca.org).